[Ketahui] Inilah Kesalah̷an Membaca Istighfar Yang Sering Dilakukan T̷anpa Disedari

Inilah Kesalahan Membaca Istighfar Yang Sering Dilakukan Tanpa Disedari

Ucapan istighfar bacaan untuk memohon keampunan kepada Allah SWT di atas segala kesilapan dan kesalahan yang dilakukan oleh insan mukmin.

Di dalam banyak lafaz istighfar, terdapat istighfar yang dikenali sebagai “Sayyidul Istighfar” (Penghulu istighfar) yang sangat perlu kita amalkan kerana manfaanya tersangat besar.

Nabi saw bersabda di dalam sebuah hadis;

مَنْ قَالَهَا مِنَ النَّهَارِ مُوقِنًا بِهَا ، فَمَاتَ مِنْ يَوْمِهِ قَبْلَ أَنْ يُمْسِىَ ، فَهُوَ مِنْ أَهْلِ الْجَنَّةِ ، وَمَنْ قَالَهَا مِنَ اللَّيْلِ وَهْوَ مُوقِنٌ بِهَا ، فَمَاتَ قَبْلَ أَنْ يُصْبِحَ ، فَهْوَ مِنْ أَهْلِ الْجَنَّةِ

“Barangsiapa mengucapkannya pada siang hari dan meyakininya, lalu dia maa ti pada hari itu sebelum waktu petang, maka dia termasuk penghuni syurga. Dan barangsiapa mengucapkannya pada malam hari dalam keadaan meyakininya, lalu dia maa ti sebelum waktu pagi, maka dia termasuk penghuni syurga.”

Lagi disebut di dalam al-Quran;

“Sesungguhnya Allah mencintai orang-orang yang bertaubat dan mencintai orang-orang yang mensucikan diri.” (QS.al-Baqarah: 222).

Namun, sedarkah kita semua, teralu ramai orang yang tersalah sebut lafaz ini? Ya, memang ramai yang salah sebut lafaz istighfar ini!

Persoalannya, apakah kita akan dapat manfaat daripada lafaz istighfar Atau “Sayyidul Istighfar” ini jika tersalah menyeutnya?

Saksikan video…

Mari belajar sebutan atau lafaz istighfar yang betul dengan Ustaz Hassan Basri…

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini

sumber ; i Love Kuliah via myinfomaya