[Ketahui] 7 C̷iri-c̷iri Ri̷ak Yang Kita Tid̷ak Sed̷ari Y̷ang Kita Bi̷asa L̷akukan

Manusia kadang-kadang terlepas pandang perkara penting ini, ataupun memang sudah tahu, tetapi sengaja hendak menunjuk-nunjuk. Apa perkara itu? r1ak!

Ramai yang berlumba-lumba hendak memberitahu apa kelebihan d1ri pada umum, tanpa mengetahui bahawa ianya adalah salah satu perkara yang ALLAH S.W.T larang dan ianya adalah berd0sa!

Sebenarnya ada yang sudah mengetahui bahawa r1ak itu berd0sa, tetapi masih juga menunjuk-nunjuk kerana rasa d1ri lebih baik dari orang lain. Mengapa begitu? Tidak percaya akan 4zab ALLAH S.W.T?

Lagi-lagi sekarang zaman serba serbi canggih, ada aplikasi Facebook. Setiap hari update status tentang kelebihan d1ri, berbangga-bangga d1ri sehingga mendatangkan perasaan menyampah orang sekeliling.

Perasaan r1ak ni kadang-kadang orang buat tanpa sengaja, fikir ianya perkara biasa saja tetapi rupanya berd0sa! Hati-hati apabila update sesuatu di laman sosial ya!

Antara r1ak yang orang tak sedar selalu buat ialah:

Ilustrasi

Puji anak berlebihan

Boleh dikatakan setiap hati update pasal anak, anak cantik la, anak bijak la dekat facebook, instagram, sampaikan orang naik menyampah. Sepatutnya anda peka dengan rakan-rakan anda yang mungkin belum berpeluang merasa ada anak, pasti mereka rasa sedih.

Check in hospital mahal

Snap gambar dalam hospital, suruh ralan-rakan doakan anak supaya cepat sembuh. Tetapi caption hastag nama hospital-hospital terkenal, hospital yang mahal-mahal. Sebenarnya dalam hati nak bagitahu yang dia mampu pergi hospital mahal. Bukan nak suruh doakan anak tu sangat.

Bersyukur tak habis-habis

Tak habis-habis update pasal duit yang banyak. Bersyukur katanya. Selang seminit update ‘Alahmdulillah. Alhamdulillah duit masuk lagi, syukur alhamdulillah’ sebenarnya bersyukur itu perbuatan yang baik, tetapi salah caranya. Jika betul hendak besyukur, solat dan buat sujud syukur. Bukan duk heboh dekat laman sosial.

Tunjuk kereta mahal

Tangkap gambar dalam kereta, nampak stereng sekali. Captionnya ‘teruk jam jalan hari ni’. Sebenarnya nak bagitau yang dia tengah bawa kereta mahal, orang yang ada kereta lebih mahal dari dia pun tak r1ak!

Shopping

Suka shopping lepastu ambil gambar dan update dekat laman sosial, caption pulak ‘ letih shopping hari ini, sikit-sikit je keluar duit hari ni’ tapi dalam gambar bukan main banyak barang yang dibeli. Nak berlagak pun tak payah nak menunjuk sangat kan?

Serba baru

Dekat nak raya ni nanti ada la yang update pasal sofa baru, langsir baru, baju baru. Sila kaga perasaan orang yang tak mampu, dah beli barang baru tu senyap saja, jangan nak heboh. Bukan semua orang nak tahu pun, menyampah ada la

Muka lawa

Suka ambil gambar send1ri dan upload dekat Facebook, caption ‘ tak lawa macam makwe awak-awak semua’ tetapi sebenarnya nak orang komen pujian. Nanti kalau orang komen cakap memang tak lawa pun, m4rah pulak. Pelik kan!

Maka hindarilah dari bersifat r1ak! Dalam Al-Quran, Allah swt berfirman yang bermaksud :

“Maka cel4kalah (4zab) bagi orang yang sembahyang, yang mereka itu lalai daripada sembahyangnya lagi mereka itu r1ak.” (Surah Al Maun : ayat 4-6)

Dalam Surah Al-Baqarah ayat 264, Allah swt berfirman maksudnya:

“Hai orang-orang yang beriman janganlah kamu batalkan sedekahmu dengan mencerca dan meny4kiti seperti orang yang menafkahkan hartanya kerana r1ak manusia.”

Kesimpulannya, jangan bersikap r1ak. Allah S.W.T melarang sesiapa yang bersifat r1ak. Jika selalu amalkan sikap r1ak ini, orang benci, d0sa pun dapat. Jangan hidup hanya mengh4rapkan pujian semata-mata. Sebaiknya amalkan sikap rendah d1ri, itu lebih baik.

SUmber: Rahsia ya / By mediaportal

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini