[Ketahui] 5 Cara Ini B̷antu Mak Didik An̷ak Berjiwa H̷amba, Bukan Jadi R̷aja

“Mak ada RM50 nak beli baju baru. Kawan Syah, baju dia semua baru. Syah baju yang sama saja”

“Bukan mak baru beri RM30 ke hari tu. Takkan cepat sangat habisnya.”

“Mana nak cukup mak. Harga makanan pun dah mahal.” Tengk1ng anak lelaki itu dengan wajah beng1s.

Walaupun mulut berleter, duit anak yang diminta tetap mak beri. Semakin remaja usia anak, makin sukar mahu dilentur. Mak pula tak mahu lihat anak susah, Sanggup buat apa saja asalkan anak bahagia. Sedar tak sedar, rupanya mak dah ‘spoil’kan anak. Manjakan anak tu tak salah. Tapi mak-mak jangan sampai salah tafsir maksud MANJA.

Bila dah terlalu kerap dimanjakan dengan ‘duit’ anak pun naik lemak. Hilang sudah adab dan akhlak yang perlu dijaga ketika bercakap dengan mak ayah send1ri. Mak ayah perlu pegang ini, apabila kita meletakkan d1ri sebagai hambaNya, hati akan sentiasa merunduk ke bumi. Kerana Allah jugalah raja sekalian alam.

Enam Tahun Pertama

Inilah waktu tumbesaran otak anak paling pesat. 90% EQ (Emotional Quatient) anak dibina waktu ini. Selebihnya 10% ketika anak usia 7 tahun ke 20 tahun.

Sebab itulah, waktu usia ini mak-mak perlu beri kasih sayang pada anak tapi jangan sampai anak memanipulasi mak ayah. Bukan semua kemahuan anak, mak ayah kena penuhi.

Jangan Sampai Salah Tafsir Definisi ‘Manjakan Anak’

1. Manja Pun Ada Batasnya

Jangan beri anak apa yang dia mahu. Sebabnya bila tiba-tiba mak tak boleh tunaikan janji, anak akan memberontak, menyalahkan mak. Bantu anak kawal emosi sejak mereka kecil agar bila besar anak pandai hidup berdikari.

2. Didikan Orang Lama

Tak salah ambil ilmu dari cara didikan orang tua kita. Yang jadi masalah, bila ada mak ayah yang ragu-ragu dengan teknik keibubapaan atau skil mendidik. Sudahnya mereka menjurus jadi kurang yakin dengan kebolehan anak send1ri.

3. Jangan Tertekan Dengan Persepsi Masyar4kat

Sebabnya ia boleh beri kesan negatif dengan cara mendidik mak ayah. Masa anak kecil inilah perlunya memupuk kasih sayang pada anak kecil.

4. Tak Bezakan Anak Lelaki-Perempuan

Anak perempuan lebih cepat matang berbanding lelaki. Kerana, hormon estrogen dalam badan anak perempuan bantu hubungkan otak kanan dan k1ri yang cepat berbanding anak lelaki.Jadi, mak ayah perlu tahu sebab itu mereka perlu belai anak lelaki 0-6 tahun lebih lama berbanding perempuan.

5. Tegas Itu Perlu

Ia perlu disokong dengan mimik muka dan suara yang tegas. Biar anak tahu mana satu nada ibu bergurau, nada suara gembira atau tegas.

Tak perlu menjerit, mengherdik apatah lagi memvkul anak-anak yang deg1l dan tak dengar kata. Sebabnya ada cara lebih baik, lebih berkesan untuk melembutkan hati anak. Perkongsian daripada Pengetua Genius Aulad Saujana Utama, Puan Ashikin Hashim ini membantu mak ayah yang tengah keres4han.

“Suka saya kongsikan beberapa perkara yang saya praktikkan bersama anak-anak. Sekali lagi ianya adalah pengalaman peribadi yang mungkin sahaja berbeza dengan pengalaman anda. Lain rumah lain didikannya. Feel free to share in sha Allah.”

Senj4ta Melembutkan Hati Anak

(Berdasarkan pengalaman peribadi Puan Pengetua)

1. Sabar, Solat & Doa

Inilah perisai kita bila kita lemah. Inilah kekuatan kita bila kita sedih. Allah sebaik-baik tempat meminta dan mengadu. Berkomunikasilah dengan DIA.

2. Senjata Mata

Senjata mata sangat bermakna. Pandanglah matanya ketika kita bercakap dan berbual dengannya. Dari situlah dia mendapat tahu bahawa kita mengambil tahu akan perihal d1rinya. Dari situlah juga dia melihat akan kasih sayang dari kita. Ketika dia mengadu dan ingin benar bercerita dengan kita, maka pandanglah matanya.

3. Sentuhan & Pelukan

Senjata ini sangat perlu untuk mengembalikan kekuatan dalaman anak. Anak yang tidak mendengar kata, anak yang sukar dibentuk, anak yang dipinggir – ubatnya adalah dengan mendekati mereka. Sentuh dan peluklah mereka. Itu yang mereka mahukan.

4. Sekeping Nota

Sekeping nota seperti ucapan Terima Kasih atau Ummi Sayang Wafi, dan diselit di dalam poket baju sekolahnya sudah cukup untuk mengetuk pintu hati seorang anak. Percayalah, mereka sebenarnya sangat mudah didekati.

5. Hobi

Apa kesukaan mereka? Bola? Basikal? Mewarna? Raikan. Main bersama-sama. Jikalah kita ada konflik dengan anak, cuba ‘tackle’ mereka ketika mereka dengan gembira. InshaAllah, pasti mudah memenangi hati mereka.

6. 30 Minit Waktu Bersama Sebelum Tidur

30 minit sebelum anak mendapat deep sleep (tidur lena) adalah saat paling mudah memberikan mereka nasihat. Manfaatkan waktu ini.

7. Berbual Dalam Kereta.

Kereta antara tempat paling banyak kita habiskan bersama anak. Curi sedikit masa bertanya apa yang mereka lalui hari itu. Jika pagi tadi ada term4rah mereka, ambil masa untuk flashback semula. Selit nasihat dalam keadaan tidak streeess.

Jom kita cuba.

Selamat mendidik dengan kasih sayang.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini