Jika Berlaku Kem̷atian Ahli Keluarga Di Rumah Waktu Tengah Malam, Ini Yang Perlu Kita Lakukan..Jangan Ambil Remeh.

Mati itu pasti tapi bila waktunya menjadi rahsia Allah Taala. Tiada yang dapat menduga ajal maut. Disebabkan itu kita sebagai hambanya perlu bersedia.

Bukan saja dengan amal ibadah tapi juga ilmu untuk menguruskan jenazah. Ini kerana ia boleh berlaku bila-bila masa termasuk kalangan orang terdekat kita.

Jika kematian berlaku di siang hari mungkin mudah untuk kita mendapat bantuan tapi bagaimana pula jika ada ahli keluarga meninggal di tengah malam sewaktu orang lain tidur.

Oleh itu kita semua seharusnya tau apa yang harus dilakukan sebagai mana yang dikongsi oleh Ustaz Rashidi Al-Jawawi.

Kisah Aneh Mati Tengah Malam

“Abang, macam mana nak buat ni?.. Jam dah pukul 11.eomlm… sah-sah la pak imam tido dah.. Tu mak baru meninggal tu nak buat macam mana?”…

Risau… Pening… Takut… semua ada.

“Cuba la awak mesej..kot-kot belum tido”

“Aduuh.. Tak nak laaa sy bang.. kacau orang tengah malami”

Udahnya gaduh depan jenazah mak. Andai arwah masih hidup mesti dia sedih terdetik dalam hati dia….

“Sepatutnya anak-anak aku tahu nak buat apa tapi silap sendiri juga tak bimbing dan didikan cara nak urus jenazah aku nanti…”

Makin lama jenazah terbiar makin terseksa jenazah tu. Urusan pengebumian mesti #cepat diuruskani

Astaghfirullah.. sedihnya.

Alhamdulillah.. Saya kongsikan caranya ya.

Ini yang perlu kita lakukan

1. Tutup matanya… kalau tak boleh urutkan pakai minyak keliling mata dan perlahan-lahan tutup matanya

2. Ikatkan rahang pakai tali, tangan, betis dan ibu jari kaki

3. Jenazah mesti diletak di tempat tinggi seperti katil atau pangkin. Ini memudahkan kita menguruskan jenazah dengan baik… jangan letak atas lantai

4. Buang semua pakaian yang dipakai. Kalau perlu gunting maka guntinglah.

5. Bersihkan anggota tubuh jenazah, khususnya yang mungkin terpalit najis seperti air kencing atau berak. Ini bagi mengelakkan ada bauan yang tidak menyenangkan ketika orang datang menziarah. Lap pakai wet tissue (anti bacteria)

6. Tutupi jen azah dengan kain tebal(comforter) dari hujung rambut hingga ke hujung kakinya bagi mengelak aib sebelum meletakkan kain lepas di atasnya.

7. Baringkan jen azah dengan kakinya mengadap ke arah kiblat. Jika semasa kita hidup, muka kita mengadap kiblat, bila meninggal sebaliknya.

8. Telefonlah segera waris dan ahli keluarga yang terdekat untuk memaklumkan yang kita baru saja kehilangan orang yang kita kasihi.

9. Call hospital dan mereka akan hantar pegawai kesihatan untuk sahkan kematian. Waris akan diberi dokumen pengesahan kematian. Ada e salinan.

10.Pergi buat satu laporan polis memaklumkan berlaku kematian di rumah kita. Jika kes tidak melibatkan sebarang unsur je na zah, pihak polis yang datang akan memberikan kita permit pengkeb umian. Tapi kalau ada unsur-unsur je na yah, siasatan lebih teliti dan akan membabitkan pihak hospital untuk post mortem.

11. Bila sudah ada permit pengkebumian, rujuklah kepada pihak masjid atau surau. Maklumkan kepada mereka. Ini bagi memudahkan pihak Ajk masjid membuat urusan seperti menyuruh pihak penggali kubur menggali lubang, menyediakan tempat mandi dan lain-lain lagi untuk keesokkan harinya.

12. Jika waris sudah lama sakit dan terbaring di perbaringan, ambil sedikit gaharu atau setanggi dan nyalakan. Ini bagi mengelak bau yang mungkin kurang menyenangkan. Pembakaran ini sedikit sebanyak dapat menutup bau yang ada pada jenazah.

13. Terakhir sekali, ini yang paling penting ya. Memandangkan kematian berlaku di waktu tengah malam, jangan sesekali membiarkan jenaazah sndirian. Memang mereka telah meninggal dunia tetapi roh masih ada di situ lagi.

Berikan tanggungjawab kepada adik beradik untuk jaga secara bergilir-gilir. Bacakan surah Yasin atau ayat suci al-Quran di sisi arwah kerana pahala ini akan terus sampai kepada mereka. Sementara yang lain mungkin boleh tidur sekejap sementara menunggu hari siang untuk urusan mandi sebelum dikebumikan.

Moga memberi manfaat

Sumber: Rashidi Al-jawawi

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini