CARA T̷ARIK RAHMAT ALLAH AGAR KELUARGA SENTIASA BAHAGIA

Saya ada buat Ta’lim bersama bapa tersayang dan semua ahli keluarga di rumah kampung. Bapa ceritakan tentang mak yang dirindui. Dia men4ngis.

Memiliki isteri yang tercinta seperti ibumu ialah perkara terindah. Perbualan terpanjang minggu-minggu akhir mak sebelum kembali kepada Allah ialah Mak minta maaf kerana tak dapat jaga bapa lagi.Kata mak dia berniat semenjak mula-mula kahwin akan memberi khidmat sampai hari terakhir buat bapa.

Katanya bapa buah hati jantung kesayangan mak. Mak sayang bapak sepenuh jiwa raga kerana Allah. Dia pelvk bapak kuat-kuat. Dia civm bapak.Mak nak tunggu bapak dalam syurga. Bapak nanti terus jaga agama. Jaga solat awal waktu.

Bila-bila pun jaga solat walaupun sibuk atau apapun.Jaga kesihatan. Jaga makan. Jangan lupa makan walau rasa sed1h. Nanti mak tunggu bapa dalam syurga. Syurga itu benar. Syurga itu indah. Cantik manis.Mak akan men1ngg4l di katil bilik icu ini.

Betul-betul di sini. Tapi jangan sed1h. m4ti mak ni insyaAllah m4ti yang baik. Sebab Allah sayang mak. Sebab tu dia beri s4kit.

Dia nak ampunkan semua d0sa.Sepanjang hidup mak tak pernah s4kit-s4kit macam ni. Ni baru mak s4kit. Semuanya sebab Allah sayang. Dia nak bagi syurga.Mak baca semua bacaan dalam solat depan bapa saya tujuan ingatan dan sama-sama baca. Fatihah, mengucap, ulang kali baca bacaan dalam solat.

Kemudian selawat atas Nabi saw ulang-ulang kali. Mengucap banyak kali.Bapak saya menangis katanya sentiasa mimpi dan ingat mak. Ketika dia tak selera makan dan rasa nak tidur jer. Dia mimpi mak. Mak panggil dan suruh makan. Terus dia kuat semangat semula.

Dah beberapa malam bapak asyik mimpi mak mimpi baik-baik.Seronok dapat buat Ta’lim.Bersama semua ahli keluarga. Dulu mula-mula kami hidupkan Ta’lim bersama-sama di rumah ini tahun 1996. Sejak itulah rahmat Allah bertambah mencurah-curah dalam keluarga.

Mesti mak tersenyum membaca jika diizinkan Allah.Jom semua hidupkan Ta’lim dalam rumah tarik rahmat Allah.Kata Imam Ghazali rah ceramah syarahan hebat-hebat macam hujan lebat. Esok keliling basah. Tapi firman Allah dan perkataan Nabi saw yang kita baca dan dengar ia bagaikan setitik air dari gunung jatuh atas batu.Lama-lama batu tadi akan lekuk.

Begitulah hati menjadi lembut dengan Al-Quran dan Hadis Nabi saw. Mak kami anak-anak dan bapa akan teruskan berjuang sehingga bertemu mak dan sama-sama bertemu Allah dan Rasul saw yang kita semua rindui.Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah ramai yang akan mendapat manafaat.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu masing2..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini

Sumber: islamituindah